Przerwa świąteczna
Święta Bożego Narodzenia – w tradycji chrześcijańskiej – święto upamiętniające narodziny Jezusa Chrystusa. Jest to stała uroczystość liturgiczna przypadająca na 25 grudnia. Boże Narodzenie poprzedzone jest okresem trzytygodniowego oczekiwania (dokładnie czterech niedziel), zwanego adwentem. W Kościele katolickim jest to święto nakazane.
Boże Narodzenie – tradycje
Boże Narodzenie w Polsce charakteryzuje się dużą liczbą tradycji, z których największą popularnością cieszy się choinka. Szczególnie jej ubieranie, w którym uczestniczą wszyscy domownicy. Jako ozdób używa się w tym przypadku zarówno kupionych wcześniej bombek i łańcuchów, jak i ręczenie zrobionych pierników czy girland.
Kolejną nie mniej istotną tradycją wigilijną jest sama kolacja, która składa się z 12 regionalnych potraw. Zwyczaj ten nawiązuje do 12 apostołów oraz 12 miesięcy składających się na cały rok.
Ponadto na wigilijnym stole powinny znaleźć się potrawy inspirowane: wodą, polem, sadem i lasem. To dlatego do najpopularniejszych wigilijnych dań należą: zupa grzybowa, kompot z suszonych owoców, karp, ciasto z makiem czy pierogi z kapustą i grzybami.
Wigilijny jadłospis może różnić się w zależności od regionu. Dla przykładu na Śląsku zamiast zupy grzybowej podaje się siemieniuchę, czyli zupę zrobioną z siemienia lnianego. Oprócz tego ważną tradycją dotyczącą kulinariów jest wspólne robienie ciast i lepienie pierogów przez domowników.
Wigilia Bożego Narodzenia
Jak już zostało wspomniane, kolacja wigilijna w Polsce rozpoczyna się, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Jest to symbol Beltejemskiej Gwiazdy, która pomogła Trzem Królom znaleźć miejsce, w którym urodził się Jezus. Kiedy już zasiądziemy do wieczerzy, możemy podzielić się opłatkiem i złożyć bliskim życzenia. Innym znanym zwyczajem jest śpiewanie kolęd zarówno przed, w trakcie, jak i po kolacji.